Jouw tuin in de lente

Maak je tuin klaar voor de lente met onze deskundige tips

Wat je zelf kan doen

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Verwijder dode plantendelen uit de borders en laat ze composteren. Gebruik de compost vervolgens tussen je planten voor een gezonde groei.
Verwijder resterend onkruid zorgvuldig om te voorkomen dat het jonge plantjes overwoekert. Zorg ervoor dat je ook de wortels meeneemt zodat het onkruid niet snel terug groeit.
Maai het gras zodra de temperaturen niet meer onder het vriespunt komen. Maai het niet te kort om bescherming te bieden tegen onverwachte vorst. Controleer na de eerste maaibeurt op kale plekken en zaai deze indien nodig opnieuw in.
Na de eerste maaibeurt is het tijd om het gazon te verticuteren. Verwijder het mos en de viltlaag om het gras weer ruimte te geven om te groeien.
Het bemesten van zowel planten als gazon zorgt voor een krachtige start. Sterke planten zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en kunnen beter concurreren met onkruid.
Plant zomerbloeiende bollen en knollen zodra de nachtvorst is verdwenen. Deze planten zijn niet winterhard en moeten na de zomer worden uitgegraven.
Voer je (Zwem)vijveronderhoud uit. Dit omvat het verwijderen van bladeren en takken, en indien nodig, het stofzuigen om algen en slib te verwijderen
Hagen dienen gesnoeid te worden, met de eerste snoeibeurt in mei-juni. Op deze manier worden de snelgroeiende scheuten bijgewerkt en kan de haag strak geschoren de zomer ingaan. Dit geldt voor de meeste soorten, zoals beuk, haagbeuk, liguster en meidoorn.
Start met het zaaien van groenten en kruiden die later in de moestuin geplant kunnen worden. Denk maar aan tomaten, paprika’s en Oost-Indische kers.
Leg een kruidenbak aan met mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano en basilicum.
Reinig meubels en terrassen met een biologisch product op basis van enzymatische werking. Zo is de groene aanslag in mum van tijd verdwenen.
Verwijder de winterbescherming van vorstgevoelige planten om verstikking te voorkomen.
Om slakken te bestrijden, die jonge uitlopende planten aanvreten, kun je natuurlijke vijanden zoals egels, vogels en kippen aantrekken.

Weetjes

Compost verbetert niet alleen de waterhuishouding, maar verhoogt ook het bodemleven.
Hoe eerder je zomerbloeiende bollen plant, hoe vroeger ze in de zomer zullen bloeien.
Enzymen breken vervuiling af zonder het oppervlak aan te tasten. Dit is vergelijkbaar met hoe enzymen in ons lichaam helpen bij het verteren van voedsel.
Slakken houden niet van een ruwe ondergrond. Gebruik daarom boomschors als bodembedekking of schoffel de bovenste grondlaag om ze te weren.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte met de tips van onze tuinexperts

volg ons op